Umíte dobře soupažit? 99% z vás jezdí soupaž špatně!

Bolí Vás ze soupaže jenom ruce? To ji jezdíte nejspíš špatně. 🙂 

Ano, je to tak. Před očima se nám klube třetí samostatný běžkařský styl – vedle klasiky a bruslení je to i soupaž. Kdo sleduje laufařské seriály na ČT Sport, možná pociťuje nechuť a zklamání z vývoje královského klasického stylu. Někdo z vás naopak obdivně sleduje, jak drobní laufaři tahají kopce rukama … ve stopě!

Ať tak nebo tak, ze soupaže se stal fenomén a umění samo o sobě. Kdo jí chce jezdit správně, musí se naučit techniku stejně jako u stříďáku nebo bruslení a taky se naučit zapojit celé tělo.
V tomto článku se dozvíte, čím je tato soupaž výjimečná a naučíte se ji krok za krokem. Za tři minuty budete jezdit jako Morten Eide Pederssen! 🙂 

Dáte tomu šanci? Jdem na to:

Kdybyste si měli zapamatovat jen jednu věc z tohoto článku, tak toto: při soupaži zabíráme břichem, zády a nohama, nikoliv pouze rukama!

1.PŘÍPRAVA NA ZÁBĚR – HRAJTE SI S VLASTNÍM TĚŽIŠTĚM.

Po předchozím záběru postupně narovnávejte tělo. Přichází nejdůležitější příprava – přesun těžiště dopředu a nahoru. Vaše váha se postupně dostává nad přední část chodidla.

Častá chyba! Úmyslné zvedání na špičky je nesprávné. Typický postoj na špičkách totiž vychází ze správného postavení a těžiště Vašeho těla. Přenechte balet Národnímu divadlu a soustřeďte se na víc těžiště než na špičky :). 

To je začátek, tvrdá práce teprve přijde

2.PŘEPAD DOPŘEDU – ÚMYSLNĚ PŘEPADÁVEJTE!

Těžiště a zase těžiště. Díky poctivému přesunu těžiště dopředu se Vám teprve podaří docílit ukázkové soupaže.

Vaše těžiště se tedy dostává před vlastní osu těla, nad přední část chodidel. Buďte na sebe přísní a dotáhněte to ještě dál – vytáhněte se z boků!

Jak poznám, že mám těžiště správně? Jednoduše … bez holí byste šli rovnou na zem 🙂 

Co s rukama? Tady ještě nehrají velkou roli. Je důležité mít ruce mírně pokrčené a minimálně v šíři ramen. Hole kopírují osu těla.

A nohy? Mírně pokrčené a pánev vytažená dopředu.

Pokud jste zvládli tohle, zvládnete už všechno …

3.ZÁPICH – VYCHÁZÍ Z TRUPU, NIKOLIV Z RUKOU. 

Vaše tělo je konečně připraveno se do toho opřít. Pro koho bylo vznášení se nad lyžemi a hledání vlastního těžiště náročné, může si ulevit. Teď přichází skutečná silová fáze. Využijete totiž sílu především Vašeho břišního a zádového svalstva … nikoliv pouze sílu rukou. První fáze záběru totiž vychází z trupu, který Vás dotáhne do další fáze soupaže. Pomáhejte si zpevněním celého těla.

Co tedy s rukama? Ruce jsou stále mírně pokrčené, hole zapíchneme před vázání. Při stoupání 10-15 cm před špičku vázání, na rovině ještě dál od vázání směrem ke špičkám lyží.

Břicho a záda makají …

4. ZÁBĚR – ZAPOJUJÍ SE NOHY. 

Ještě nekončíme … stále se soustřeďte na sílu Vašeho trupu, protože 2/3 záběru soupaže vychází právě z něj. Aby v tom nebyl střed těla zcela sám, pomůžou mu v této fázi nohy.
Ano, přečetli jste to správně … nohy.

Aktivně totiž pomáhají udržet tělo ve vzpřímeném postavení a tlačí na lyže, aby se pohybovaly směrem dopředu. Kdo z Vás chce dosáhnout dokonalosti, můžete se naučit pár šikovných pomůcek:

  1. Záda by měla být ideálně rovnoběžně s holeněmi.
  2. Mezi lýtkem a stehnem, stejně tak jako mezi stehnem a břichem, by měl být stejný úhel, který se mění dle sklonu svahu.

Nevzdávejte to …

5. DOKONČENÍ ZÁBĚRU . KONEČNĚ RUCE 🙂 

Po úporném hledání těžiště a zpevňování středu těla přichází konečně na řadu RUCE!

To ale neznamená, že budete odpočívat, naopak. Zpevněný trup Vám stále pomáhá, tělo držíte stále ve správném postavení, nohy tlačí lyže dopředu … do toho všeho dotáhnete poslední fázi záběru rukama (tricepsy). Tak dlouho, dokud je to efektivní, záleží na sklonu terénu.

A máte to za sebou! Celý soupažový záběr máte dokončený a můžete začít znovu, a znovu, a znovu … jako správný laufař, neúnavně 50 km až do cíle. Až přijdete z tréninku a budou Vás bolet hlavně nohy nebo i břicho … vězte, že jste uspěli 🙂 

To ještě není všechno …

Jedna drobnost totiž může Vaši snahu o perfektní soupaž zkazit. Špatné hole. K efektivní soupaži jsou potřeba hole o vysoké tuhosti. Takové hole se málo prohýbají a pomáhají Vám soustředit energii do pohybu vpřed.

Nekvalitní měkké hole se Vám pod rukou prohnou a všechno, co jste se dnes naučili, pošlete do prohnuté hole místo do precizního odpichu vpřed.
Nejlépe poslouží 100% karbonové hole. Můžete vyzkoušet novou libereckou značku běžeckých holí HAAKON. Nabízí nejen kvalitní hole české výroby, ale i náhradní tubusy a servis při zlomení. Kdo se bojí karbonu, teď už nemusí.

www.haakonsport.cz

Autoři: Pavla Francke, Marek Pazderský

PS: A koho chytla panika, že se soupaž v životě nenaučí, využijte lyžařskou školu Ski servisu Mára. Tam Vás naučí soupaž, jakou jezdí nejlepší čeští laufaři.

2021-03-03T14:39:51+00:00