TISKOVÁ ZPRÁVA: ČUS Stopa pro život 2020

Praha, 19. 12. 2019: Oblíbený český seriál závodů na běžkách Stopa pro život letos vstoupí do svého jubilejního 10. ročníku. Sezónu 2019/2020 odstartuje už 26. prosince prolog STRABAG Ve stopě Zlaté lyže v areálu slavné Vysočina Areny. Další oblíbené 4 akce se uskuteční v průběhu dvou následujících měsíců v tradičních termínech: Jilemnická 50 ZP MV ČR (25. – 26. 1.), CARDION Karlův běh (15. – 16. 2.), ČT Šumavský skimaraton (22. – 23. 2.) a Krkonošskou 70 (7. 3.). Stejně jako v loňském roce pokračuje užší propojení všech závodů série s evropským seriálem zimních dálkových běhů Euroloppet a s tím spojenými možnostmi a výhodami pro tuzemské laufaře. Kromě „Šumaváka“ se regulérním členem seriálu Euroloppetu v roce 2020 nově stává i Karlův běh!

Od úplně první klapky seriálu, který dnes sdružuje nejvýznamnější české běžkařské podniky s výjimkou Jizerské 50, uběhlo deset let. Během uplynulé dekády se akce Stopy pro život staly vyhledávanou zimní víkendovou aktivitou amatérských i profesionálních milovníků běžeckého sportu napříč všemi generacemi, zahraniční aktéry nevyjímaje.

Projekt Stopa pro život je určený všem zájemcům bez rozdílu věku a kondice, od profesionálů, přes hobby běžkaře až po falešné začátečníky, na své si zde přijdou i děti, pro které jsou připraveny samostatné dětské závody na speciálních tratích. Na všech akcích jsou přichystány i kratší, zhruba desetikilometrové vyjížďky po závodních trasách. Na tyto nejkratší trasy, které budou kopírovat část závodní tratě a mohou si na nich vyzkoušet jízdu na běžkách všichni, kteří se zatím na velkou porci kilometrů necítí, je dokonce navázána půjčovna lyží a základního běžkařského vybavení v zázemí. Na vybraných akcích nebudou chybět hvězdy českého sportu a další známé osobnosti.

Závodní trasy se pojedou volnou i klasickou technikou, u dvoudenních akcí se vždy v sobotu jede volně a v neděli klasicky. Unikátní je tradiční závod mužských i ženských družstev (hlídek) v rámci Krkonošské 70. Největší novinkou letošní sezóny je prosincové datum konání úvodního prologu v Novém Městě na Moravě.  Arenu v tradičním lednovém termínu obsadí Světový pohár v běhu na lyžích (18. – 19. 1.), a tak se organizátoři rozhodli nabídnout všem, kteří chtějí vyměnit vánoční hodování a lenošení za očistný pohyb v přírodě, závod s ryze vánoční atmosférou. Na Štěpána se navíc v rámci závodu Ve stopě Zlaté lyže pojede krajský závod dětí na běžkách. A protože se jede na druhý svátek vánoční, nebude chybět překvapení a slavnostní vánoční atmosféra pro všechny zúčastněné.

Prohloubená spolupráce pěti maratonských akcí Stopy s evropskou sérií Euroloppet se loni osvědčila, a proto pokračuje i letos. Českým běžcům a běžkyním nabídne možnost získat titul CZECH RACER a následně EUROLOPPET RACER. Kdo se chce stát CZECH RACEREM, může si nově vybrat, zda pokoří ČT Šumavský skimaraton nebo CARDION Karlův běh 2020 a k tomu absolvuje ještě alespoň jeden ze čtyř dalších podniků Stopy 2019/ 2020. Kromě diplomu s titulem získá dárky (sportovní brýle BLIZ, zimní čepice LAWI ve speciálním designu, slevový poukaz na nákup sportovního zboží od BLIZ a Sport Ski Willy). Navíc mezi všemi novými držiteli titulu CZECH RACER proběhne slosování o několik poukazů na volné startovné závodů Euroloppet Champion Race v sezóně 2021.  Dalším předpokladem pro získání titulu CZECH RACER a všech výhod s tím spojených je vlastnictví platného pasu Euroloppetu. Kdo si troufá na vyšší zahraniční cíle, určitě uvítá možnost získat atraktivní hodnost EUROLOPPET RACER. Zde je podmínkou zisk titulu CZECH RACER. Pak stačí absolvovat navíc ještě jeden ze závodů Euroloppetu kategorie Champion Race. Každý Euroloppet Racer obdrží vosk START Wax HF6 v hodnotě 50 € a volné startovné na libovolný další závod série Euroloppet kategorie Champion Race v příští sezóně.

Stopa pro život 2020 potěší milovníky úzkých prkýnek v nejkrásnějších lokalitách českých hor. Loni se některého ze závodů zúčastnilo 4153 běžkařů a organizátoři očekávají i letos veliký zájem. Uplynulé ročníky ukázaly, že Stopa pro život je nejkomplexnějším seriálem závodů v běhu na lyžích v ČR. Kromě důrazu na bezchybné pořadatelské, organizační a technické provedení je její prioritou zajištění kvalitních služeb v areálu pro maximální pohodlí a spokojenost závodníků i jejich doprovodu. Také v letošním roce se běžkaři mohou těšit na VELKOKAPACITNÍ VYHŘÍVANÝ STAN s klidovou zónou, jídelnou a výběrem z několika druhů teplých jídel z vlastní kuchyně. Všichni určitě uvítají spolehlivé DEPO CARDION, kde najdou zdarma úschovnu lyží a zavazadel po celý den i pohodlné vyhřívané převlékárny. Nebude chybět zateplený SKI SERVIS STOPA PRO ŽIVOT. Zájemci mají i letos možnost na každém závodě využít TESTOVACÍ CENTRUM ROSSIGNOL. Jedinečná šance v rámci závodu otestovat lyže z kompletní řady Rossignol 2019 – 2020! Každý závodník navíc obdrží V RÁMCI STARTOVNÉHO DÁREK od společnosti LAWI s logem Stopy pro život (čepici, čelenku nebo šátek v designu SPŽ 2020, pro děti dárkový předmět s originálním motivem). V areálech závodů na účastníky čekají prodejní stánky partnerů, audiovizuální doprovod závodů s profesionálním moderátorem a slavnostní vyhlašování výsledků na stupních. Na perfektně připravených tratích závodů jsou zimním podmínkám přizpůsobené OBČERSTVOVACÍ STANICE s energetickými nápoji, tyčkami a gely NUTREND. Výsledky účastníků v závodu jsou měřeny osvědčenou ČIPOVOU TECHNOLOGIÍ SPORTSOFT.

Organizátoři seriálu Stopa pro život ze zájmového sdružení Stopa pro život ve spolupráci se společností Petr Čech Sport, a.s. spolu s místními pořadateli se těší na hromady sněhu na horách a nadšené běžkaře v bílé stopě. V případě nepříznivých podmínek jsou připravené náhradní varianty lokalit, tras i okruhů.

Více informací o seriálu na www.stopaprozivot.cz

Partnerská struktura seriálu Stopa pro život 2020

2020-01-22T12:59:53+00:00